Skip to main content

Evie over student zijn in coronatijd

REDMAR SMIT – Er wordt weleens gezegd dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is. Met dat vooruitzicht ging Evie Langeveld (21) journalistiek studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. En toen brak corona uit. Het grootste gedeelte van haar leven speelde zich vanaf dat moment af op haar studentenkamer. ‘Zonder corona had mijn studie er heel anders uitgezien.’

Evie weet nog precies waar ze was toen de eerste maatregelen werden afgekondigd. ‘Voor de lokale omroep van Ede mochten we als studenten een aantal radio- en televisieuitzendingen maken. Ik zat in de studio toen mijn medestudent vertelde dat er een persconferentie kwam. Ik dacht nog: met twee of drie weken zijn we er weer van af. In ontwikkelingslanden wordt het heftig, maar in ons rijke land zal het wel meevallen.’

Reizen
Dat bleek anders te zijn. ‘Dat was erg jammer. Het project voor de lokale omroep werd stopgezet. Daarnaast had ik een aantal toff e reizen naar het buitenland op het programma staan. Ik was geselecteerd voor een journalistieke reis naar Tbilisi. Ook mocht ik een documentaire maken in Cambodja. En met de minor Ontwikkelingssamenwerking zou ik naar Kenia gaan. Ik keek enorm uit naar deze bijzondere kansen. Goed voor mijn ontwikkeling, goed voor de studie. Ik baalde echt enorm!’

Eenzaam
De eerste periode zat Evie in een kleine kamer van negen vierkante meter. Haar leef-, slaap- en werkplek in één. ‘Dat was echt heel lastig. Mijn complete leven speelde zich af op dat ene stukje. De hele dag zat ik achter de laptop. Na een dag studie of werk had ik ’s avonds kring van de studentenvereniging. Wéér achter het scherm… Het werd nog zwaarder toen de sportscholen dicht moesten. Ik trainde vier of vijf keer per week. Sporten is voor mij een uitlaatklep. Door fysiek bezig te zijn, maak ik mijn hoofd leeg. Lichamelijk voelde ik ook dat ik niet meer sportte. Ik voelde me ook soms eenzaam. Ik krijg veel energie van mensen om mij heen. Tijdens je studententijd ontmoet je normaal gesproken veel nieuwe mensen. Dat had ik niet. Als je dan ook van anderen de verhalen hoort hoe geweldig hun studententijd was… En ik zit hier alleen in mijn kamer. Dit is niet hoe ik het had voorgesteld. Gelukkig heb ik superleuke huisgenoten. We hebben elkaar echt door deze tijd gesleept. We zijn heel hecht geworden. Het bijzondere is dat niemand van ons corona heeft gehad. In andere studentenhuizen brak het wel uit. We dachten nog: wanneer zijn wij aan de beurt?’

‘Ik heb vooral gekeken naar wat er nog wel kon.’

– Evie Langeveld

Stage
Stress om haar studie heeft Evie niet gehad. ‘Ik liep geen vertraging op en kon alles goed bijbenen. Daar ben ik blij om. Ondanks alles is het allemaal makkelijk gegaan. Wel maakte ik me zorgen om een stage. Wie wil mij nu hebben in deze tijd? Er waren veel minder plekken. Uiteindelijk vond ik een leuke stage, die ik wel vooral vanuit huis moest doen. Dat is toch een andere beleving. Ik weet nu niet hoe het echt is om op een redactie te werken.’

Positief persoon
Hoewel Evie flink baalt, wil ze daar niet te lang bij stilstaan. ‘Ik ben positief ingesteld. Ik heb vooral gekeken naar wat er nog wel kon. Anders word je ongelukkig. In coronatijd startte ik een eigen bedrijfj e. Dat had ik anders niet gedaan. Simpelweg omdat ik er geen tijd voor zou hebben. Nu heb ik leuke opdrachten die me voldoening geven. Ook volgde ik een cursus positieve psychologie. Een van de onderdelen was het oefenen van dankbaarheid. Hoe kun je ondanks alle omstandigheden toch dankbaar zijn? Dat heeft me mooie inzichten gegeven. Fijn ook om te ontdekken dat ik niet de enige ben die deze tijd als moeilijk heeft ervaren. Zonder corona was deze cursus er niet geweest. In de achterliggende tijd mocht ik ook ervaren dat God erbij was. Ik weet niet hoe het verder gaat, maar Hij wel. Hij heeft een plan. Als ik het moeilijk heb, kan ik mijn zorgen bij Hem brengen. Dat geeft mij rust. Ik ben een controlfreak, maar bij Hem kan ik alles loslaten. ‘

Het vierde studiejaar is inmiddels voor Evie aangebroken. ‘Ik heb er vertrouwen in dat dit een mooi jaar gaat worden. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik een bijzondere studententijd had. Eentje die ik niet snel vergeet.’

Dit artikel is onderdeel van het zorgmagazine Liv. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.